Verkoelend beddengoed bij warme zomernachten

Het is weer zover: de zomer is echt aangebroken! De brandende zon en hitte zijn terug van weggeweest en de komende tijd wordt het er niet koeler op. Dat is geweldig voor alle zonaanbidders. Maar bij zomerse temperaturen hebben veel mensen moeite om in slaap te vallen. Dat komt doordat je lichaam niet genoeg afkoelt. Dat is wel essentieel om goed te slapen. Vaak wordt ons de vraag gesteld wat de ideale temperatuur in een slaapkamer is. In dit artikel geven we je antwoord op de vraag welk beddengoed verkoelend werkt én 6 tips om tijdens warme zomernachten toch te genieten van een goede nachtrust.

1. Drink voldoende water
Ons lichaam bestaat voor ongeveer twee derde uit water. Op een normale dag is het verstandig dat je ongeveer twee liter water drinkt. Hiermee hou je je lichaam voldoende gehydrateerd. Zodra de buitentemperatuur stijgt, gaat ook je lichaamstemperatuur omhoog. Om niet oververhit te raken, gaat je lichaam zweten. Om dit vochttekort aan te vullen, is het daarom belangrijk gedurende de dag extra water te drinken. Pas ook op voor teveel cafeïne en alcohol. Je lichaamstemperatuur gaat er alleen maar door omhoog. Kies vlak voor het slapengaan liever voor een glas water en houd je lichaam er koel en gehydrateerd mee.

2. Kies voor TENCEL™ beddengoed
Simpel gezegd, lyocell is je redding als je last hebt van de hitte en ’s nachts veel zweet. TENCEL™lyocell lakens zijn ademend, absorberend en vochtafvoerend, oftewel perfect voor warme slapers. Dit beddengoed is koel en fris, vergelijkbaar of zelfs nog comfortabeler dan in een hotel. Een thread count (oftewel: draaddichtheid) van 300 in satijnweving is ideaal. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat (bio-)katoen het beste materiaal is voor beddengoed. Maar als je eenmaal TENCEL™ lyocell beddengoed hebt geprobeerd wil je nergens anders meer onder slapen.

3. Maak een airco van je ventilator
Een airco zet warme lucht om in koude lucht en koude lucht is aangenamer om in te slapen. Heb je geen airco of wil je liever een oplossing die minder energie verbruikt? Je kunt heel eenvoudig een airco maken van je ventilator. Je hebt hiervoor een paar bevroren flessen water nodig. Deze plaats je voor de ventilator. De warme lucht wordt door de ventilator tegen de bevroren flessen geblazen, waardoor deze flink afkoelt. De frisse, circulerende lucht kan het slapen een stuk aangenamer maken. Zo simpel, heerlijk koel. (tip: zorg wel dat de flessen in een teiltje of lage emmer staan!)

4. Slaap op een verkoelende kussensloop
Onze lichaamstemperatuur daalt ’s nachts. De beste temperatuur in een slaapkamer is rond 18 graden Celsius. Dit is ook de ideale temperatuur om een signaal naar je hersenen te sturen dat het tijd is om te rusten. Om ervoor te zorgen dat je de juiste temperatuur bereikt en je hoofd letterlijk koel houdt, kun je overwegen om op een lyocell kussensloop te slapen. Deze voelt van nature koel aan, maar biedt toch voldoende isolatie, zodat je deze het hele jaar door kunt gebruiken om sneller in slaap te vallen.

5. Lauwwarme douche voor het slapen
Neem vlak voordat je naar bed gaat een lauwwarme douche. Dit helpt je te ontspannen. Let op dat het water niet ijskoud is. Anders dan je misschien denkt koel je hierdoor namelijk niet af. Een lauwwarme douche is het beste om je lichaam af te laten koelen. Het duurt dan weer even voor je het heet hebt en in die periode kun je makkelijker in slaap vallen. Te moe om te douchen? Houd dan even je polsen of voeten onder de koude kraan. Door je polsen en voeten stroomt een hoop bloed en op deze manier zakt je temperatuur een beetje waardoor je in slaap kunt vallen.

6. Maak je dekbed zo dun mogelijk
Het dekbed dat je in de andere seizoenen gebruikt is waarschijnlijk te warm voor de zomermaanden. Zeker warme slapers die last hebben van nachtelijk zweten doen er goed aan om het dekbed lichter of dunner te maken en overbodige lakens en dekbedlagen weg te laten. Te veel lagen kunnen warmte en vocht vasthouden waardoor slapen, zelfs in een koelere kamer, oncomfortabel wordt. Kies daarom voor een zomerdekbed (idealiter: 120 gsm oftewel 120 gram per vierkante meter vulling) of zelfs alleen een dekbedovertrek. Zorg er wel voor dat je je lichaam bedekt om te veel afkoeling te voorkomen.

Op de hoogte blijven van onze slaaptips en leuke acties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij je eerste aankoop.