Duurzaam beddengoed

Duurzaamheid bij KOALA HUG

“We willen het meest duurzame hoogtepunt in de slaapkamer zijn!” Dat is wat we vóór aanvang van ons bedrijf riepen. En dat is nog altijd het geval: het is onze passie om duurzaam beddengoed en badtextiel te maken. Zacht voor de mens, goed voor onze planeet. We zien het als onze missie om het allerbeste en schoonste beddengoed en badtextiel te maken. Zó goed dat onze producten de meest duurzame keuze zijn in vergelijking met andere beddengoedaanbieders. Dat betekent dat we steeds kiezen voor de allerbeste optie. Bij alles wat we doen houden we rekening met de positieve impact op mens, dier en milieu.

Er kan in de textielsector nog veel verbeterd worden en we zien het als onze missie daar een steentje aan bij te dragen. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat we zuinig moeten omgaan met ons milieu, de natuur. Steeds meer mensen kopen bewuster en zijn op zoek naar milieuvriendelijk beddengoed, vegan dekbedden en ecologische handdoeken. Hieronder lichten we onze duurzame keuzes toe en hoe deze verschillen van wat de meeste andere textielmerken doen.

Duurzaam productieproces
Het vervaardigen van ons duurzaam beddengoed volgt een aantal stappen:

 • het planten, verbouwen, oogsten en produceren van de ruwe grondstof
 • het bewerken van de ruwe grondstof tot een vezel waar garen of draad van gemaakt wordt
 • het maken van garen of draad
 • het weven of breien van garen of draad om textiel te maken
 • het maken van het eindproduct van textiel

Van deze stappen heeft de keuze van de ruwe grondstof en het bewerken daarvan tot een vezel de grootste impact op de duurzaamheid van het uiteindelijke eindproduct. Ons beddengoed en onze dekbedden maken we van 100% TENCEL™ afkomstig van de Oostenrijkse vezelfabrikant Lenzing. TENCEL™ wordt via het lyocell proces gemaakt van FSC gecertificeerd eucalyptushout van duurzaam beheerde bossen. Het is één van de meest duurzame geproduceerde textielsoorten. Omdat het ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar is maken wij ons beddengoed en onze dekbedden van dit duurzame materiaal.

Ons beddengoed en onze dekbedden dragen het 100% TENCEL™ keurmerk. Hiermee onderscheidt KOALA HUG zich van veruit de meeste andere beddengoedmerken. Vaak maken zij nog gebruik van andere materialen (of een blend) zoals polyester (ook wel: microvezel of Dacron), bamboe en/of (bio-)katoen. Polyester wordt gemaakt van aardolie en aardgas via een bepaald niet duurzaam proces. Bovendien is het niet biologisch afbreekbaar. Gewoon katoen is belastend voor het milieu omdat er veel land, water en chemicalieën nodig zijn voor de productie. Ook kiezen we ervoor om géén bamboe beddengoed in ons assortiment op te nemen. Bamboe groeit razendsnel maar heeft veel chemicaliën nodig om verwerkt te worden tot een bruikbare vezel; veel van deze chemicaliën wordt geloosd in de natuur wat schadelijk is voor het milieu.

Beddengoed TENCEL™ Lyocell: hygiënisch, sterk en milieuvriendelijk
Door het gladde oppervlak van de TENCEL™ vezel kunnen huisstofmijten, bacteriën of schimmels zich niet nestelen of hechten aan dit materiaal. Beddengoed en badtextiel gemaakt van TENCEL™ is hygiënisch, wordt minder (snel) vies en blijft langer fris ruiken. Het hoeft dan ook minder vaak en op een lagere temperatuur gewassen te worden. Dat scheelt flink in energieverbruik en slijtage van het materiaal. Ter vergelijking: TENCEL™ wordt kort gewassen op een temperatuur van 30 graden Celsius. Katoen moet twee keer zo lang op een hogere temperatuur tot zelfs 60-90 graden Celsius gewassen worden om even schoon te worden. Verder droogt TENCEL™ aan de waslijn veel sneller dan bijvoorbeeld (bio-)katoen. Het is dan ook niet nodig om een wasdroger te gebruiken. Dit bespaart je veel energieverbruik en dus ook geld.

Puur en 100% biologisch afbreekbaar
Ons beddengoed en onze dekbedden maken we puur van 100% TENCEL™. Dat is volledig plantaardig en biologisch afbreekbaar. Dat maakt ons beddengoed milieuvriendelijk. Anders dan sommige leveranciers vermengen we er geen andere materialen in en verwerken we er geen ritsen of knopen in. Voor afvalverwerkers en recyclebedrijven is het vaak te moeilijk of te duur om textiel dat bestaat uit bijvoorbeeld een mix van katoen, polyester of dons te recyclen. Doordat ons beddengoed biologisch afbreekbaar is voorkomen we dat het op de afvalberg of in de vuilverbranding terecht komt.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
Duurzaamheid gaat bij KOALA HUG om een breed scala aan maatregelen die bijdragen aan een duurzame toekomst voor onze planeet en onze maatschappij als geheel. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van duurzame materialen, het minimaliseren van afval maar ook het ondersteunen van eerlijke, sociale handel. Het zijn stuk voor stuk cruciale elementen van duurzaam ondernemen waar we bewust mee omgaan. We bezoeken regelmatig de locaties waar de productie van ons beddengoed en badtextiel plaatsvindt. Het hebben en onderhouden van persoonlijk contact met de medewerkers vinden we belangrijk en dat kan door de locaties fysiek te bezoeken. Het doet ons dan ook goed te zien met hoeveel passie en vakmanschap onze producten worden gemaakt.

Duurzaam beddengoed online kopen
Misschien koop je je beddengoed nog altijd in een plaatselijke winkel. Maar duurzaam beddengoed is net zo makkelijk online te bestellen (en eigenlijk veel handiger). We hebben veel ervaring met duurzaam beddengoed en ons logistieke proces is goed ingericht. Met al onze samenwerkingspartners onderhouden we goede contacten. We hechten veel waarde aan de verkregen keurmerken van TENCEL™, OEKO-TEX® en FSC. Je kunt er op vertrouwen dat ons biologische beddengoed en hypoallergene dekbedden aan alle kwaliteitseisen voldoen.

Leuke weetjes over ons duurzame beddengoed

 • Onze dekbedden zijn van 100% TENCEL™ Lyocell. Zowel het tijk als de vulling zijn 100% plantaardig en duurzaam.
 • Onze dekbedovertrekken hebben we bewust 220 cm lang en met een extra lange instopstrook gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je altijd comfortabel warm blijft en geen koude schouders of voeten krijgt. De verwarming kan gerust een paar graadjes lager of zelfs helemaal uit gezet worden.
 • Onze hoeslakens worden geleverd met een waszak waarmee je het beddengoed extra lang mooi houdt. Door je beddengoed in een waszak te wassen slijt het minder en kun je er langer mee doen.
 • Al onze kussenslopen zijn zonder knopen of ritsen en daarom 100% biologisch afbreekbaar.

  Het spreekt eigenlijk voor zich maar al ons beddengoed en onze dekbedden zijn duurzaam gemaakt en van de allerbeste kwaliteit. Gemaakt met 100% liefde!