KOALA HUG branded partner van TENCEL™

Sinds de oprichting van ons duurzame beddengoedmerk is KOALA HUG branded partner van TENCEL™. Er gelden strenge selectievoorwaarden, dus we zijn bijzonder trots op deze samenwerking. Nu is TENCEL™ relatief nieuw als materiaal voor beddengoed en dekbedden. Vaak krijgen we de vraag: hoe duurzaam is TENCEL™? Wat is het verschil tussen TENCEL™ en lyocell? Is een dekbed van lyocell geschikt bij een huisstofmijtallergie? Zijn dekbedovertrekken en lakens van TENCEL™ echt temperatuurregulerend? We leggen het je graag uit.

Hoe duurzaam is TENCEL™?
Natuurlijk willen consumenten er zeker van zijn dat hun beddengoed het milieu niet schaden, terwijl ze ook op zoek zijn naar comfort en stijl. Wij begrijpen dat. Het is precies de reden dat we zo graag met TENCEL™ werken. Want, TENCEL™ lyocell vezels worden gemaakt van eucalyptushout, dat komt uit speciaal beheerde, duurzame bossen (FSC keurmerk). Van het hout van eucalyptus worden houtsnippers gemaakt die worden geweekt waarna het een vloeibare substantie wordt. Het mooie is dat de producten die worden gebruikt voor het weken van de houtsnippers tot 99,6% worden hergebruikt (‘closed loop system’). Het komt dus niet in de natuur terecht. Het afvalwater is tevens niet-schadelijk voor het milieu.

Vezels van TENCEL™ zijn een goed voorbeeld van echte duurzaamheid in de textielindustrie: van de duurzaam beheerde eucalyptuswouden en de milieuvriendelijke manier van produceren tot ten slotte de biologische afbreekbaarheid. Het materiaal is bovendien heel sterk waardoor het minder snel slijt en je er dus langer mee kunt doen. Wassen van TENCEL™ beddengoed kan op lage temperatuur volgens een kort wasprogramma. Het droogt razendsnel aan de droge lucht. Ook in onderhoud is het materiaal dus milieuvriendelijk.

Verschil tussen TENCEL™ en lyocell
TENCEL™ is een duurzaam geproduceerde vezel. Het is een merknaam van de natuurlijke kunstvezel lyocell van het Oostenrijkse Lenzing AG. Het eindresultaat van het productieproces van TENCEL™ lyocell is een textielsoort die zo zacht en soepel is als zijde. Andere voordelen zijn dat het zo koel en temperatuurregulerend is als linnen en zo warm als wol. Het absorbeert daarnaast als de beste (beter dan katoen), wat wel zo prettig is, vooral in de zomer.

Absorberend vermogen
Tijdens het slapen verliest ons lichaam ten minste 0,4 liter transpiratievocht. Vanwege het vochtopnemend vermogen van TENCEL™ is het ideaal als beddengoed. Een klam bed is voorgoed verleden tijd. Synthetische materialen (zoals polyester, Dacron) kunnen van binnenuit geen vocht opnemen. Lyocell hoeslakens nemen meer dan 50% meer vocht op dan (biologisch) katoen.

Ideaal voor mensen met huisstofmijtallergie of opvliegers
Ook in gebruik biedt TENCEL™ tal van voordelen. Behalve dat het ultrazacht en sterk is, is het hypoallergeen (heel geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie), ademend en temperatuurregulerend. Beddengoed van TENCEL™ heeft een verkoelend effect, wat ideaal is voor warme slapers en/of mensen die last hebben van opvliegers. Kortom, behalve dat het duurzaam is heeft TENCEL™ veel positieve eigenschappen. Wij zijn er dol op!

KOALA HUG is sinds haar oprichting in oktober 2021 branded partner van TENCEL™ Lyocell, merknaam van het Oostenrijkse bedrijf Lenzing.