TENCEL™ dekbed kopen: waar moet ik op letten? 5 Tips

Wist je dat de kwaliteit van je slaap sterk bepaald wordt door het type dekbed dat je gebruikt? Een TENCEL™ dekbed biedt ontzettend veel voordelen. TENCEL™ Lyocell heeft als hoofdingrediënt duurzaam eucalyptushout. Door dit specifieke materiaalgebruik kan een lyocell dekbed je helpen aan een goede nachtrust. De vezel maakt dat het een antibacterieel en hypoallergeen dekbed is en daardoor zeer geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie of eczeem. Daarnaast is slapen onder een lyocell dekbed aangenaam voor warme slapers omdat het materiaal ademt en temperatuurregulerend is. Het is verkoelend tijdens warme nachten, aangenaam warm tijdens koudere periodes. Goed nieuws dus, want een klam bed behoort hiermee tot het verleden.

Wil je een TENCEL™ dekbed kopen, zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten om te zorgen dat je het juiste dekbed aanschaft en, niet onbelangrijk, waar krijgt voor je geld. Onze 5 tips op een rijtje.

1. Check het materiaal: vulling én tijk
Check altijd het label of productspecificatie en kijk van welk materiaal het dekbed is gemaakt. Kijk zowel waar de vulling maar ook het tijk (buitenkant) van het dekbed van gemaakt zijn.

Vulling: sommige dekbedden hebben een 100% TENCEL™ vulling, terwijl andere een mix van lyocell met andere materialen bevatten, zoals dons of synthetische materialen. Overweeg wat voor jou het belangrijkste is, bijvoorbeeld alleen maar natuurlijke materialen of een mix.

Tijk: het tijk is de buitenkant van een dekbed oftewel de hoes. Belangrijk (!) is ook om te kijken waar het tijk van gemaakt is. Zeker als je waarde hecht aan een goede temperatuurregulering of een allergie voor huisstofmijt hebt. Soms is het tijk niet van TENCEL™ maar bijvoorbeeld van (bio-)katoen of polyester. Dit kan ervoor zorgen dat je niet alle positieve eigenschappen van het TENCEL™ dekbed kunt ervaren. Let er dus op dat het dekbed met TENCEL™ vulling ook een TENCEL™ buitenkant heeft.

2. Welke warmteklasse dekbed moet ik kiezen?
Net als andere dekbedden zijn lyocell dekbedden verkrijgbaar in verschillende diktes resp. warmte. Het is belangrijk om een dekbed te kiezen dat geschikt is voor het klimaat waarin je je bevindt. Daarnaast is het ook afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Er zijn immers warme maar ook koude slapers. Sommigen houden er van om een pyjama te dragen, anderen hebben last van opvliegers en slapen het liefst het hele jaar door onder een verkoelend dekbed. Door het kiezen van het juiste dekbed met de juiste warmteklasse kun je het hele jaar door comfortabel slapen.

Een warmteklasse bij dekbedden geeft aan hoe warm een dekbed is en hoe geschikt het is voor gebruik tijdens de verschillende seizoenen. Voor TENCEL™ dekbedden gelden dezelfde warmteklassen. Let wel: het is enkel een indicatie en is dus mede afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Er zijn vier verschillende warmteklassen die worden gebruikt om de warmte van een dekbed aan te geven waarbij warmteklasse 1 de hoogste warmte-isolatie biedt en warmteklasse 4 de laagste.

a. Warmteklasse 1 (winterdekbed). Dit is een zeer warm dekbed, met een hoog warmte-isolatie, geschikt voor gebruik in de winter of in een kamer met een zeer lage temperatuur. Ook als je het van nature snel koud hebt gedurende de nacht is deze warmteklasse zeer geschikt.

Doorgaans zijn er 4-seizoenen dekbedden die bestaan uit twee delen: een lente/herfst dekbed en een zomerdekbed. Tezamen vormen deze twee dekbedden een 4-seizoenen dekbed oftewel een All seasons dekbed. Deze 4-seizoenen dekbedden vallen meestal in warmteklasse 1. Een TENCEL™ 4-seizoenen dekbed voelt doorgaans wat zwaarder aan dan bijvoorbeeld een dekbed van dons.

b. Warmteklasse 2. Dit is een warm dekbed, geschikt voor gebruik in de herfst of in een kamer met een lage temperatuur.

c. Warmteklasse 3. Dit is een middelwarm dekbed, geschikt voor in de lente/herfst of in een kamer met een gemiddelde tot lage temperatuur. Deze dekbedden houden je een groot deel van het jaar op aangename wijze op een comfortabele temperatuur.

d. Warmteklasse 4 (zomerdekbed). Dit is een licht dekbed, dat voornamelijk gebruikt wordt tijdens de zomermaanden. Dit dekbed is licht en luchtig. Met een TENCEL™ zomerdekbed zul je het ook tijdens warme zomernachten niet snel te warm hebben vanwege de temperatuurregulerende werking van TENCEL™. Dit is een ideaal dekbed voor mensen die niet enkel onder een laken willen slapen.

3. Welke maat dekbed past op mijn bed?
Zorg ervoor dat je het juiste formaat dekbed kiest voor jouw bed. Dekbedden zijn doorgaans verkrijgbaar in de volgende maten (b) x (l):

* 140×220 (Single)
* 200×220 (Double)
* 240×220 (Queen size)
* 260×220 (King size)

Het eerste cijfer geeft de breedte (b) aan, het tweede cijfer de lengte (l). Meet altijd je bed en/of dekbedovertrek op voordat je een aankoop van een dekbed doet. Sommigen houden ervan als het dekbed een stuk breder is dan het matras zodat het ruimschoots over de zijkant valt. Anderen geven liever de voorkeur aan minder stof aan de zijkanten.

4. Hoe onderhoud je een TENCEL™ dekbed?
Een TENCEL™ dekbed behoeft gelukkig maar weinig onderhoud. Omdat bacteriën zich moeilijk kunnen hechten of nestelen in de gladde vezels blijft een TENCEL™ dekbed fris ruiken. Af en toe luchten van het dekbed is voldoende. Wil je het dekbed eens in de zoveel tijd wassen? Dat kan. We adviseren om het TENCEL™ dekbed op maximaal 30 graden te wassen en aan de droge lucht te drogen. Dat is beter voor het materiaal, duurzamer en bovendien milieuvriendelijker. Gebruik je het dekbed of dekbeddeel tijdelijk niet? Berg het dan op in een ruime, afgesloten tas om te voorkomen dat het ligt te verstoffen. Het beste is om een stoffen dekbedtas te gebruiken dat niet van plastic is gemaakt. Zo kan het dekbed ‘ademen’ en blijft het luchtig.

5. Hoe kan ik mijn dekbed makkelijk opmaken?
Het dekbed in je dekbedovertrek stoppen is niet altijd even eenvoudig. Sommige dekbedovertrekken hebben aan de binnenkant touwtjes of linten waarmee je het dekbed in de hoeken kunt vastmaken. Keer hiervoor eerst je dekbedovertrek binnenstebuiten. Maak dan het dekbed vast met de touwtjes of linten. Met een kleine golvende beweging kun je vervolgens het dekbed in het dekbedovertrek schudden of het dekbedovertrek langs de zijkanten over het dekbed schuiven. De touwtjes helpen om te voorkomen dat het dekbed gedurende de nacht naar beneden glijdt. Het gebruik van veiligheidsspelden of wasknijpers raden we af omdat het onveilig kan zijn. Bovendien kan dit een dekbed of dekbedovertrek beschadigen.

Met alle bovengenoemde tips hopen we je te helpen een TENCEL™ dekbed te kiezen dat volledig past naar je wens en behoeften zodat je er jarenlang van kunt genieten.

Op de hoogte blijven van onze slaaptips en leuke acties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij je eerste aankoop.