Last van huisstofmijtallergie? 7 Tips voor in de slaapkamer

Last van huisstofmijtallergie? Wist je dat maar liefst een kwart van alle Nederlanders last heeft van deze vervelende allergie? Veel mensen weten het niet en denken dat ze een vervelende verkoudheid hebben opgelopen of ‘gewoon’ weer hoofdpijn hebben. Niets is zo vervelend om weer met een verstopte neus wakker te worden. Als je last hebt van huisstofmijtallergie dan is het belangrijk om je huis er op aan te passen. In elk huis komt huisstofmijt voor, hoe schoon het er ook is. Vooral de slaapkamer is belangrijk. Per slot van rekening slaap je ongeveer een derde van je leven. Gelukkig kun je met de juiste tips een hoop klachten voor huisstofmijtallergie verlichten of zelfs verhelpen.

Wat is huisstofmijtallergie?
Maar eerst, wat is een huisstofmijt precies? Een huisstofmijt is een minuscuul klein beestje van kleiner dan een halve millimeter. Met het blote oog is het nauwelijks te zien. Huisstofmijten voelen zich het best op donkere, warme en vochtige plekken, het liefst in een temperatuur van ongeveer 25 graden. Ze leven van huidschilfers van mensen en dieren, bacteriën en schimmels. Het zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt die de oorzaak zijn van de allergische reactie van jou en mij.

Huisstofmijten komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, dekbedden, meubelbekleding en gordijnen. Deze stofdeeltjes zweven ook in de lucht, vooral in huizen en gebouwen waar slecht wordt schoongemaakt, weinig geventileerd wordt en waar veel mensen en/of dieren leven.

Wanneer heb je het meeste last van huisstofmijt?
In vrijwel ieder huis komt huisstofmijt voor, het hele jaar door. Anders dan bij hooikoorts is een huisstofmijtallergie niet seizoensgebonden. Maar vooral in de herfst en in de winter is er sprake van een toename van het aantal huisstofmijten. In koude maanden wordt er meestal minder geventileerd en vaak gaat de verwarming weer aan. Een ideaal leefklimaat voor de huisstofmijt. De allergische klachten zijn in die periode dan ook het hevigst.

Symptomen huisstofmijtallergie
Wat zijn de symptomen van huisstofmijtallergie? Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen heel wat verschillende klachten hebben zoals:

– wakker worden met een loopneus of verstopte neus
– vaak niezen
– kriebelhoest
– rode, dikke of tranende ogen
– benauwdheid na het opmaken van het bed
– hoofdpijn
– vermoeidheid en lusteloosheid
– astma
– eczeem of jeuk

7 Tips tegen huisstofmijt in je slaapkamer
Huisstofmijt helemaal verwijderen uit je slaapkamer is haast niet mogelijk. Gelukkig zijn er wel wat tips die je kunt toepassen om de hoeveelheid huisstofmijten en dus ook je allergieklachten te verminderen.

 1. Pak de poetsdoek
  Het belangrijkste is om je slaapkamer zo schoon mogelijk te houden. Huisstofmijten houden nu eenmaal van stof, dus als er geen stof is zijn er ook minder huisstofmijten. Neem de planken af met een vochtige doek en ga minimaal één keer per week in de weer met de stofzuiger. Vergeet ook het hoofdbord niet mee te nemen. Verder heb je het liefst een gladde vloer en geen tapijt.
 2. Goed ventileren
  Zorg dat je je slaapkamer goed ventileert. Huisstofmijt, schimmel… ze zijn dol op warme, vochtige ruimtes. Als je regelmatig lucht zorgt dit ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. Met de frisse, koude lucht verjaag je de huisstofmijt.
 3. Kies voor een minimalistische inrichting
  Zet zo min mogelijk in je slaapkamer. Kleedjes, pluche beesten, tv en boeken – probeer het te minimaliseren. Hoe meer spullen hoe meer stofnesten je in je slaapkamer haalt. Een minimalistische slaapkamerinrichting is een goede keuze. Daarnaast zorgt het ook voor rust in je slaapkamer.
 4. Hou je huisdieren buiten de slaapkamer
  Huisdieren zijn leuk om te hebben maar laat ze liever buiten je slaapkamer. Ze verliezen namelijk haren en huidschilfers, iets waar huisstofmijten dol op zijn.
 5. Sla je dekbed open
  Het klinkt misschien gek maar je hoeft niet dagelijks je bed op te maken. Sla het dekbed gerust open. Zo kan de warmte eruit en laat je er licht op schijnen.
 6. Verkleed je in een andere ruimte
  Verkleed je indien mogelijk niet in je slaapkamer maar in een andere ruimte. Bij het aan- en uitkleden verlies je huidschilfers, iets waar huisstofmijten dol op zijn. Hou gedragen kleren en schoenen ook niet in je de ruimte waar je wilt genieten van een goede nachtrust.
 7. Gebruik anti-allergisch beddengoed
  Gebruik antibacterieel beddengoed zoals TENCEL™ Lyocell. Dit is hypoallergeen en geschikt voor iedereen met een huisstofmijtallergie. Door de gladde vezel kunnen huisstofmijten zich er niet in nestelen. Optimaal hygiënisch dus. Overigens hoef je TENCEL™ beddengoed slechts op 30 graden Celsius te wassen. Dat is dus ook nog eens extra duurzaam!

  In ons assortiment hebben we 100% TENCEL™ dekbedden, dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen.

  Bekijk ons volledige anti-allergische beddengoed assortiment.

  (bron: National Sleep Foundation)

  Op de hoogte blijven van alle nieuwste slaapkamertrends, onze slaaptips en leuke acties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij je eerste aankoop.