Welke maat dekbedovertrek moet ik kiezen?

Welke maat dekbedovertrek moet ik kiezen? Goede en belangrijke vraag! Gemiddeld slaapt een persoon meer dan 200.000 uur, een derde van je leven. Goed slapen doe je vooral in een slaapkamer die goed is ingericht met zoveel mogelijk comfort en rust. Logisch dus dat je tijd en aandacht besteedt aan kwalitatief goed beddengoed van de juiste afmetingen.

Bij het kiezen van een dekbedovertrek of dekbedhoes (in het Engels: duvet cover) is het belangrijk om de juiste maat te kopen. De standaard afmeting van een dekbedovertrek is afhankelijk van de maten van je dekbed. Het gaat immers om een dekbedhoes die je ter bescherming om je dekbed heen doet.

De verschillende dekbedovertrek maten
Dekbedovertrekken van TENCEL™ Lyocell zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zo is een eenpersoons dekbedovertrek 140×220. Het eerste getal geeft de breedte in centimeters aan, het tweede getal de lengte. De afmetingen van een tweepersoons dekbedovertrek kan variëren. Heb je bed van 140 of 160 cm breed, dan is je dekbed waarschijnlijk 200×220. Is je matras 160 cm breed en ben je op zoek naar een extra breed dekbedovertrek waarbij het beddengoed ruimer over je schouders valt, kies dan voor dekbedovertrek voor een lits jumeaux, oftewel 240×220 cm. Heb je een bed van 180 cm breed, kun je kiezen voor een dekbed cq dekbedovertrek van 240×220 of 260×220, een lits jumeaux XL.

Samenvatting afmetingen dekbedovertrek:

  • Bij een 1-persoonsbed past een 140×220 dekbedovertrek
  • Ik heb een 2-persoonsbed, daarbij past een 200×220 dekbedovertrek
  • Ik heb een lits-jumeaux, daarbij past een 240×220 dekbedovertrek
  • Bij een lits-jumeaux XL past een 260×220 dekbedovertrek

Dekbedovertreksets inclusief kussenslopen
Soms zitten er kussenslopen bij dekbedovertrekken, soms moet je ze apart bijbestellen. Bij KOALA HUG gaat het om dekbedovertreksets, d.w.z. dekbedovertrekken inclusief kussenslopen. Bij een 1-persoons dekbedovertrek 140×220 zit er één kussensloop bij. Een 2-persoonsdekbedovertrek 200×220, 240×220 en 260×220 is inclusief twee kussenslopen. Natuurlijk kun je er ook nog kussenslopen bij bestellen, in dezelfde kleur, ton sur ton of juist een contrasterende kleur.

Verschillende benamingen voor bedmaten
Er zijn verschillende benamingen voor bedmaten. Dat maakt het soms lastig om te weten wat de exacte afmetingen van het bed zijn en welke maat dekbedovertrek je daarbij nodig hebt. Hieronder geven we aan wat de bed afmetingen in cm zijn bij de verschillende benamingen.

Qua bed afmetingen zit een twijfelaar precies tussen een een- en tweepersoonsbed in. Een bed met de breedtematen 120 en 140 cm valt onder een twijfelaar.

Een lits jumeaux betekent letterlijk vertaald twee identieke 1-persoonsbedden die tegen elkaar aan zijn geschoven. Een lits jumeaux is minstens 160 cm breed en hiermee groter dan een standaard 2-persoonsbed.

De benaming queensize komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Een Amerikaanse queensize wordt in inches uitgedrukt en is omgerekend 152×203 cm. In Nederland wordt met queensize een bed van 160×200 bedoeld.

Een kingsize bed is een formaat groter dan het queensize bed. Een Amerikaanse kingsize is 193×203 cm. In Nederland wordt met een kingsize een bed van 180×200 bedoeld, maar soms ook 200×200.

Krimpt of rekt TENCEL™ stof?

Natuurlijk is het materiaal van het beddengoed belangrijk. In ons assortiment vind je dekbedovertrekken van 100% TENCEL™ Lyocell eucalyptus. Goed om te weten, 100% TENCEL™ stof rekt of krimpt nagenoeg niet, ook niet na het wassen. Let er dus op dat de afmetingen van je dekbedovertrek meteen bij aankoop correct zijn.

Bonustip: ’s zomers slapen onder een laken
Tijdens extreem warme zomernachten slapen veel mensen enkel onder een TENCEL™ dekbedovertrek zonder dekbed. Dat is veel prettiger dan slapen zonder een laken of dekbedhoes over je lichaam heen. Gebruikers van ons beddengoed geven aan minimaal 4 weken per jaar onder enkel een TENCEL™ dekbedovertrek te slapen.

Nuttige meetlint Apps
Heb je geen meetlint of meetlat bij de hand? Smartphones krijgen steeds meer slimme functies. Je kunt daarom je telefoon als meetlint gebruiken. Er zijn verschillende apps beschikbaar. Voorbeelden: Measure voor Apple, Liniaal (Ruler) voor Android.

Op de hoogte blijven van alle nieuwste slaapkamertrends, onze slaaptips en leuke acties? Schrijf je dan gratis in voor onze KOALA HUG nieuwsbrief.